De Azteken geloofden er al in dat hen stad op een verschrikkelijke manier ten onder zou gaan, alleen is Mexico-Stad momenteel meer dan ooit in bedreiging

Jeannette den Boer en Stefan Coppers maken een wereldreis om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Nijhuis Industries ondersteunt hun wereldreis om klimaatverandering in beeld te brengen. Sinds maandag 25 februari staat de vierde aflevering online, uit een reeks van 12.

De oude Azteken geloofden heilig dat hun stad ooit op rampzalige wijze zou vergaan. Ze lijken gelijk te krijgen: Mexico-Stad kampt met een enorm watertekort en de stad zinkt.

Mexico City kan zijn gigantische bevolking niet meer van water voorzien. In Iztapalapa, een wijk in Mexico-Stad, staat er regelmatig lange rij met mensen die wachten op water en “aqua, aqua” roepen.

Tot overmaat van ramp zakt de stad weg, onder zijn 23 miljoen bewoners. De aquifer, de waterbron onder de stad, kan deze last niet dragen. Het water verdwijnt en de ruimte die hierdoor ontstaat maakt dat de stad zinkt. ,,Op sommige plekken wel een halve meter per jaar”, zegt Arnoldo Matus, voormalig Chief Resilient Officer in Mexico Stad.

Een korte wandeling door de binnenstad bevestigt het verhaal van Matus. De oude kathedraal staat overduidelijk scheef. Om instorten te voorkomen wordt de fundering van het monument gestut. Andere gebouwen in de omgeving zijn minder fortuinlijk en brokkelen langzaam af.


Om de aquifer te ontlasten heeft de stad ooit een peperduur netwerk aangelegd dat water vanaf de Cutzamala-rivier naar de stad pompt. Dit betekent dat het water 2,5 kilometer omhoog moet worden gepompt. Niet verwonderlijk dat het 2,5 % van alle Mexicaanse stroom opslurpt.

Dat zou wellicht nog de moeite waard zijn als niet 40 procent van het water verloren gaat nadat het eenmaal omhoog is gepompt. Matus: ,,Door de verzakkingen is ook het leidingstelsel beschadigd waardoor lekkage ontstaat. Daardoor ontstaat er een nog groter watertekort waardoor we de aquifer weer meer overbelasten.” Een negatieve spiraal waaraan te stad niet lijkt te kunnen ontsnappen.

  • Jeanette-en-Stefan-in-Mexico
  • Foto-Tekst 05

De impact van water gerelateerde problemen en een circulaire economie

Het ondersteunen van de reis van Waterlanders laat des te meer zien wat de impact is van water gerelateerde problemen op o.a. de mens, de natuur en de planeet. In de nabije toekomst kan de circulaire economie een van de enige antwoorden zijn op de steeds toenemende behoeften van onze groeiende bevolking, terwijl we proberen de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Door middel van het toepassen van slimme en duurzame principes draagt Nijhuis Industries bij aan het implementeren van duurzame en betaalbare oplossingen voor het hergebruik van water en grondstoffen en dragen de Nijhuis innovaties, oplossingen en ervaring opgedaan de afgelopen 115 jaar bij aan de transitie naar een circulaire economie en het creëren van een veerkrachtige en prettige leefomgeving.

Meer lezen over de transitie naar de circulaire economie en recente Nijhuis projecten? Ga naar de Nijhuis NEWS website page: https://www.nijhuisindustries.com/news/nijhuis-new...