Aflevering 2 ‘Waterlanders’ - Van één van de hipste vakantiebestemmingen naar een verlaten spookstad?

Jeannette den Boer en Stefan Coppers maken een wereldreis om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Nijhuis Industries ondersteunt hun wereldreis om klimaatverandering in beeld te brengen. Sinds maandag 11 februari staat de tweede aflevering online, uit een reeks van 12. “We begonnen superpositief aan deze reis. Maar veel mensen die we spreken, zijn behoorlijk negatief. Wat klimaatverandering betreft is het niet vijf vóór, maar vijf over twaalf.”

In de aflevering van deze week nemen Jeanette en Stefan een kijkje in Miami. Je hoort prachtige verhalen over Miami Beach, maar hoe ziet het er daadwerkelijk uit en hoe gaat de toekomst eruit zien?

Miami wordt enorm bedreigd door de stijging van de zeespiegel. De gemeente doet ook zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat de ‘fancy badplaats’ bewoonbaar blijft.

Philip Stoddard, Miami South burgemeester, zegt: “Delen van mijn stad zullen blijven bestaan, maar de grote delen zullen onbewoonbaar worden. Een dijk bouwen heeft geen zin omdat het water gewoon door de boden omhoog komt.” Er wordt alles aan gedaan om dit te voorkomen, alleen blijft dit een ontzettende uitdaging, omdat Miami gebouwd is op een ondergrond van koraal, een soort gatenkaas.

De stijging van de zeespiegel zal uiteindelijk zorgen voor een onbewoonde stad, want met hoog water staan de straten nu al blank. “De afgelopen twee jaar steeg het waterpeil 20 centimeter. Die trend zal doorzetten en uiteindelijk zal de stad onverzekerbaar zijn,” zegt Stoddard. Dit komt doordat verzekeringsmaatschappijen niets te maken willen hebben met de ontzettend dure huizen wie het risico lopen om overstroomd te worden.

Momenteel staan er honderden pompen die het water terug de zee in pompen, alleen is dit geen oplossing, het wordt enkel uitgesteld. Dit zijn pompen die werken met oude dieselgeneratoren.. en dit helpt de stijging van de zeespiegel alleen maar verder helpen.

Klik hier voor het hele artikel, gepubliceerd in het AD

  • Waterlanders-Miami-Jeanette
  • Foto-Tekst 05

De impact van water gerelateerde problemen en een circulaire economie

Het ondersteunen van de reis van Waterlanders laat des te meer zien wat de impact is van water gerelateerde problemen op o.a. de mens, de natuur en de planeet. In de nabije toekomst kan de circulaire economie een van de enige antwoorden zijn op de steeds toenemende behoeften van onze groeiende bevolking, terwijl we proberen de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. Door middel van het toepassen van slimme en duurzame principes draagt Nijhuis Industries bij aan het implementeren van duurzame en betaalbare oplossingen voor het hergebruik van water en grondstoffen en dragen de Nijhuis innovaties, oplossingen en ervaring opgedaan de afgelopen 115 jaar bij aan de transitie naar een circulaire economie en het creëren van een veerkrachtige en prettige leefomgeving.

Meer lezen over de transitie naar de circulaire economie en recente Nijhuis projecten? Ga naar de Nijhuis NEWS website page: https://www.nijhuisindustries.com/news/nijhuis-new...