School at Sea - Sponsoring Nijhuis Industries

Sponsoring Nijhuis Industries voor 'School at Sea'

Van oktober 2018 tot april 2019 sponsort Nijhuis Industries Liselotte, als onderdeel van haar School at Sea reis. Op 21 oktober is ze begonnen aan haar rondreis op zee langs verschillende landen in de Caraïben, samen met 36 andere leerlingen.

Als Nijhuis Industries wastewater hero zal ze o.a. de omstandigheden die ze ziet op het gebied van drinkwater, sanitatie, afvalwater en afval gaan aankaarten. Middels diverse updates zullen we onze Nijhuis social media volgers op de hoogte houden. Het Nijhuis Industries team wenst Liselotte veel succes en plezier met haar reis.

  • School-at-Sea

Blog 2 - School at Sea - #wastewaterhero “Wat te doen als je watervoorraad steeds minder wordt?”

De ‘School at Sea’ reis dendert door. Het Tall Ship ‘Thalassa’ heeft Tenerife achter zich gelaten en begin december Kaapverdië bereikt. Kaapverdië is een land bestaande uit een eilandengroep van vulkanische oorsprong voor de westkust van Afrika in de Noordelijke Atlantische Oceaan. De afval- en waterproblematiek die te zien was in Tenerife is ook op Kaapverdië merkbaar. Een #NijhuisIndustries #wastewaterhero aan het woord over o.a. afval in Kaapverdië, een open riool en de consequenties van een te lage watervoorraad.

Op 1 December 2018 schreef Liselotte het volgende:
“Er is hier in Kaapverdië veel afval. De afgelopen dagen heb ik nog geen prullenbak voorbij zien komen en er ligt helaas ook veel afval op het strand en in de zee. Zwemmen is niet mogelijk omdat het water te vervuild is in de haven. Het rioleringssysteem is open en door de gaten in de weg zie je het vieze en vervuilde water gewoon. Het stinkt ook aardig. Daarnaast raad ik iedereen ook af om te zwemmen in de zee, er zitten namelijk ook haaien…In Nederland zijn we ‘verwend’ met drinkwater uit de kraan maar in Kaapverdië is dit niet mogelijk. Sterker nog, er is op een berg die we bezocht hebben een plantage waar ze water opvangen in een net. Verder halen ze heel veel water uit de grond en lopen ze rond met jerrycans vol met water over straat.”

Maandag 10 december - ‘was en douche stop’
“Op maandag 10 december hadden wij voor het eerst een was en douche stop. Dit houdt in dat wij te veel water hebben verbruikt de afgelopen dagen. Het waterzuiveringssysteem draaide op volle toeren, maar het waterpeil ging steeds omlaag. Er was dus meer vraag dan aanbod. De consequentie hiervan was dat we tijdelijk nog meer en slimmer water moesten besparen. Niemand mocht meer de was doen of douchen totdat het waterpeil weer goed stond. Gelukkig was dit de dag daarna in de middag al het geval. Dat neemt niet weg dat alle 36 pubers aan boord nog steeds maar om de twee dagen maximaal 3 minuten mogen douchen.”

  • IMG-20181201-WA0007 1544800136048
  • IMG-20181201-WA0003 1544800137349v2
  • IMG-20181003-WA0028

Een systeem om mensen hygiëne, water en voedsel te bieden

Water (schoon en drinkbaar) is dus niet zomaar een gemeengoed zoals hier in Nederland. In landen en regio’s als Kaapverdië waar men dit tekort komt kunnen allerlei problemen ontstaan. Peter Scheer van Nijhuis Industries en SEMiLLA Sanitation Hubs werd gegrepen door het nieuws uit 2015 toen 50.000 mensen in Irak in het Sinjar-gebergte op een berg werden gedreven door IS. Daar kon niemand meer bij. 50.000 mensen moesten in erbarmelijke omstandigheden verblijven. Geen eten en geen drinken. Hoe kan het dat ik het hier zo luxe heb en dat die mensen daar creperen?”, vroeg Peter zich af. Hij vond dat daar een oplossing voor moest komen.

“Ik begon aan een systeem te werken om mensen hygiëne, water en voedsel te bieden. Dat zijn toch, zeker in noodsituaties, de basisbehoeften. Het idee was om een container te ontwerpen die dit alles bood, zodat het met een helikopter naar noodsituaties gebracht kan worden.” Peter ging aan de slag met het idee. Hij werkte bij de HAS Hogeschool in Den Bosch en ging aan de slag met vijf studenten. Vervolgens heeft hij sponsoren gevonden, subsidies aangevraagd en zijn zij gelijk begonnen met het bouwen van de container. “Ik ben geen plannenschrijver maar een doener”.

Grijs, geel en zwart water

Het systeem is gebouwd door Nijhuis Industries en is functioneel. Het heet “From Waste to Taste”. Er wordt onderscheid gemaakt tussen “grijs water”, “geel water” en “zwart water”. Het grijze water is het water dat opgevangen wordt uit de douche en wastafel. Dit wordt gebruikt om het toilet mee door te spoelen, om als loosbaar water en irrigatiewater te dienen en het zou zelfs als drinkbaar water gebruikt kunnen worden. Het gele water is het urine dat opgevangen wordt en hier kan meststof van gemaakt worden. Het overige deel van het gele water kan weer als loosbaar water of drinkwater dienen. Ten slotte wordt al het overige dat door het toilet wordt gespoeld gecategoriseerd als ‘ zwart water’. Hier wordt compost, irrigatiewater, en loosbaar water van gemaakt. Zelfs het papier wordt hergebruikt.

663 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water (bron: Unicef). Met Waste to Taste krijgen zij schoon water, toiletten en kunnen zij bovendien de meststof gebruiken om gewassen te verbouwen.” Peter kijkt ook dichterbij huis. In zijn eigen regio. "Van der Valk bouwt een hotel in Doetinchem. Mijn wens is om voor hen aan de slag te gaan om het sanitaire water te verwerken. Dan hoeven zij geen riolering aan te leggen. Ook in Nederland wordt water namelijk schaars. En waarom zouden we het niet hergebruiken?"

Lees meer over de Nijhuis Industries WASTE-TO-TASTE oplossing

  • IMG-20181005-WA0005 1539673415176-2

Blog 1 - School at Sea - #wastewaterhero “Reduce, Reuse en Recover in de praktijk”

Beschikking hebben tot schoon water is voor veel mensen op aarde helaas nog steeds geen gemeengoed. Van de wereldbevolking hebben volgens de VN 2,1 miljard mensen geen betrouwbaar schoon drinkwater. Voor afvalwater is de situatie nog erger: slechts een kwart van de mensen wereldwijd (1,9 miljard mensen) heeft toiletten met aansluiting op riolering en afvalwaterzuivering.

Als je op zee bent dan is elke druppel schoon water die je kunt besparen belangrijk, wij noemen dit binnen #NijhuisIndustries ook wel ‘duurzaam watergebruik’. Maar niet alleen schoon water is belangrijk op zee, ook voedsel en afval weggooien is ‘not done’. Liselotte heeft dit aan den lijve ondervonden aan boord van het Tall Ship Thalassa als onderdeel van haar School at Sea reis. Een #wastewaterhero aan het woord over het leven op zee, op land en de lineaire economie waarin restafval nog steeds op zee drijft.

  • Hero
  • Foto-Schip-Liselotte-School-at-Sea
  • Foto-water-Liselotte-School-at-Sea

“Aan boord doen wij behoorlijk veel om water te besparen. We hebben namelijk maar één watertank. Die mag niet zomaar op zijn omdat het water voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. We mogen bijvoorbeeld maar om de twee dagen 3 minuten douchen. De bedoeling is dan om de kraan uit te zetten als we ons willen inzepen. Dit is wel een gedoe. Je moet namelijk de kraan dan steeds weer op de goede warmte krijgen.

De wc werkt trouwens op een duurzame methode om geen schoon water te gebruiken. Deze wordt namelijk doorgespoeld met buitenwater. Hoe dit precies werkt weet ik nog niet precies, dus dat ga ik nog navragen.

Slim met voedsel omgaan

Naast besparen op water moeten we ook slim met ons voedsel omgaan. We horen heel vaak ‘we doen niet aan verspilling!’. Al het eten van de vorige dag wat nog niet op is wordt de dag daarop gebruikt voor in de soep of wordt weer gegeten in de middag of als avondeten.

Elke dag gaan er mensen naar het groente en fruit hok om te kijken wat op moet gaan de komende dagen. Daar moeten wij dan weer iets van maken. Naast dat we moeten besparen zie ik ook de consequentie van niet besparen en het dumpen van afval. Bijvoorbeeld in de havens. Daar ligt toch nog steeds veel afval in de zee. Met name plastic is een probleem.

Een trip naar Santiago de Compostella

Verder hebben we sinds het begin van onze reis eind oktober niet stilgezeten en zijn we van boord geweest in Santiago de Compostella. We moesten deze dag supervroeg wakker worden en stonden al om 07:15 uur op de kade. We kregen de opdracht om uit te zoeken waarom mensen een ‘camino’ (bedevaartstocht) naar Santiago de Compostella zouden maken.

Samen met mijn groepje interviewden wij iemand die net zijn camino er op had zitten. Hij vertelde dat hij in Frankrijk was begonnen en dat hij het een hele heftige reis had gevonden. De dag eindigde met heerlijke tapas die voor ons was klaargemaakt (door onze kok Nadine), waar we na een hele dag lopen en natregenen natuurlijk dubbel van hebben genoten!”

Duurzaam water gebruik is dus niet alleen voor bedrijven belangrijk, maar ook voor mensen in het dagelijkse leven. Op land of op zee, met simpele methodes kan al bespaard worden op water, zoals minder lang douchen, geen drinkwater gebruiken voor het doorspoelen van toiletten of een volle vaatwasser aanzetten. De sanitatie oplossing welke Nijhuis het afgelopen jaar veel media-aandacht heeft getrokken en goed aansluit op deze besparingsbehoefte maar ook de terugwinning van grondstoffen is de WASTE-TO-TASTE oplossing.

Dit is een modulaire en fast-track sanitatie oplossing én voedseloplossing voor o.a. moeilijk begaanbare gebieden en rampgebieden om ‘grey, black and urine water’ om te zetten naar meststoffen voor planten en schoon water voor sanitatie. Een circulaire en decentrale oplossing die een eerste stap zet om sanitatie te bieden aan mensen die geen toiletaansluitingen hebben op riolering en afvalwaterzuivering.

  • From-Waste-to-Taste