School at Sea - Sponsoring Nijhuis Industries

Sponsoring Nijhuis Industries voor 'School at Sea'

Van oktober 2018 tot april 2019 sponsort Nijhuis Industries Liselotte, als onderdeel van haar School at Sea reis. Op 21 oktober is ze begonnen aan haar rondreis op zee langs verschillende landen in de Caraïben, samen met 36 andere leerlingen.

Als Nijhuis Industries wastewater hero zal ze o.a. de omstandigheden die ze ziet op het gebied van drinkwater, sanitatie, afvalwater en afval gaan aankaarten. Middels diverse updates zullen we onze Nijhuis social media volgers op de hoogte houden. Het Nijhuis Industries team wenst Liselotte veel succes en plezier met haar reis.

  • School-at-Sea

Blog 1 - School at Sea - #wastewaterhero “Reduce, Reuse en Recover in de praktijk”

Beschikking hebben tot schoon water is voor veel mensen op aarde helaas nog steeds geen gemeengoed. Van de wereldbevolking hebben volgens de VN 2,1 miljard mensen geen betrouwbaar schoon drinkwater. Voor afvalwater is de situatie nog erger: slechts een kwart van de mensen wereldwijd (1,9 miljard mensen) heeft toiletten met aansluiting op riolering en afvalwaterzuivering.

Als je op zee bent dan is elke druppel schoon water die je kunt besparen belangrijk, wij noemen dit binnen #NijhuisIndustries ook wel ‘duurzaam watergebruik’. Maar niet alleen schoon water is belangrijk op zee, ook voedsel en afval weggooien is ‘not done’. Liselotte heeft dit aan den lijve ondervonden aan boord van het Tall Ship Thalassa als onderdeel van haar School at Sea reis. Een #wastewaterhero aan het woord over het leven op zee, op land en de lineaire economie waarin restafval nog steeds op zee drijft.

  • Hero
  • Foto-Schip-Liselotte-School-at-Sea
  • Foto-water-Liselotte-School-at-Sea

“Aan boord doen wij behoorlijk veel om water te besparen. We hebben namelijk maar één watertank. Die mag niet zomaar op zijn omdat het water voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. We mogen bijvoorbeeld maar om de twee dagen 3 minuten douchen. De bedoeling is dan om de kraan uit te zetten als we ons willen inzepen. Dit is wel een gedoe. Je moet namelijk de kraan dan steeds weer op de goede warmte krijgen.

De wc werkt trouwens op een duurzame methode om geen schoon water te gebruiken. Deze wordt namelijk doorgespoeld met buitenwater. Hoe dit precies werkt weet ik nog niet precies, dus dat ga ik nog navragen.

Slim met voedsel omgaan

Naast besparen op water moeten we ook slim met ons voedsel omgaan. We horen heel vaak ‘we doen niet aan verspilling!’. Al het eten van de vorige dag wat nog niet op is wordt de dag daarop gebruikt voor in de soep of wordt weer gegeten in de middag of als avondeten.

Elke dag gaan er mensen naar het groente en fruit hok om te kijken wat op moet gaan de komende dagen. Daar moeten wij dan weer iets van maken. Naast dat we moeten besparen zie ik ook de consequentie van niet besparen en het dumpen van afval. Bijvoorbeeld in de havens. Daar ligt toch nog steeds veel afval in de zee. Met name plastic is een probleem.

Een trip naar Santiago de Compostella

Verder hebben we sinds het begin van onze reis eind oktober niet stilgezeten en zijn we van boord geweest in Santiago de Compostella. We moesten deze dag supervroeg wakker worden en stonden al om 07:15 uur op de kade. We kregen de opdracht om uit te zoeken waarom mensen een ‘camino’ (bedevaartstocht) naar Santiago de Compostella zouden maken.

Samen met mijn groepje interviewden wij iemand die net zijn camino er op had zitten. Hij vertelde dat hij in Frankrijk was begonnen en dat hij het een hele heftige reis had gevonden. De dag eindigde met heerlijke tapas die voor ons was klaargemaakt (door onze kok Nadine), waar we na een hele dag lopen en natregenen natuurlijk dubbel van hebben genoten!”

Duurzaam water gebruik is dus niet alleen voor bedrijven belangrijk, maar ook voor mensen in het dagelijkse leven. Op land of op zee, met simpele methodes kan al bespaard worden op water, zoals minder lang douchen, geen drinkwater gebruiken voor het doorspoelen van toiletten of een volle vaatwasser aanzetten. De sanitatie oplossing welke Nijhuis het afgelopen jaar veel media-aandacht heeft getrokken en goed aansluit op deze besparingsbehoefte maar ook de terugwinning van grondstoffen is de WASTE-TO-TASTE oplossing.

Dit is een modulaire en fast-track sanitatie oplossing én voedseloplossing voor o.a. moeilijk begaanbare gebieden en rampgebieden om ‘grey, black and urine water’ om te zetten naar meststoffen voor planten en schoon water voor sanitatie. Een circulaire en decentrale oplossing die een eerste stap zet om sanitatie te bieden aan mensen die geen toiletaansluitingen hebben op riolering en afvalwaterzuivering.

  • From-Waste-to-Taste